Τεράστιος ο κίνδυνος πλημμυρών στη Θεσσαλονίκη

Τεράστιος ο κίνδυνος πλημμυρών στη Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ.:23634/28.09.2011

Προς Υπουργoύς:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

- Εσωτερικών

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νομό Θεσσαλονίκης, κατέδειξαν ένα μείζον πρόβλημα  που αντιμετωπίζει ο νομός. Οι πλημμύρες φανέρωσαν την έλλειψη σχεδιασμού, την ανυπαρξία σημαντικών έργων και την αδιαφορία εκ μέρους των συναρμόδιων Υπουργείων. Ελάχιστα έργα έχουν υλοποιηθεί για την αντιπλημμυρική προστασία, με αποτέλεσμα ο νομός να βρίσκεται υπό τον κίνδυνο πλημμυρών σε κάθε έντονη νεροποντή. Στην περιφέρεια τα λιγοστά έργα αποδείχτηκαν ανεπαρκή να συγκρατήσουν την ορμή των ομβρίων υδάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε ο Δήμος Βόλβης, όπου οι μεγάλες πλημμύρες, που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα προκάλεσαν βιβλικές καταστροφές.

Μάλιστα, εκτός από το Δήμο Βόλβης όπου αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών παρουσιάζουν τα Βρασνά, ο Μελισσουργός, το Βαγιοχώρι, ο Σταυρός, η Απολλωνία, η Μεγάλη και Μικρή Βόλβη και το Μόδι, στα δυτικά ο Δήμος Δέλτα, ενώ και στα ανατολικά του νομού Θεσσαλονίκης, τα Βασιλικά του Δήμου Θέρμης, αντιμετωπίζουν τεράστιο κίνδυνο πλημμυρών. Η καθυστέρηση των έργων, εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης και της κωλυσιεργίας των αρμόδιων Υπουργείων, διογκώνει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα σε μια συνηθισμένη νεροποντή να σημειωθούν και πάλι πλημμύρες με ανυπολόγιστες καταστροφές.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να προχωρήσουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο νομό Θεσσαλονίκης;